Zeeburgereiland blok 26 – Amsterdam

Voor Bouwcombinatie Zeeburgereiland heeft Van Muijen Betonbouw in het derde kwartaal van 2019 aan de bouw van blok 26 gewerkt.

Zeeburgereiland blok 26
Zeeburgereiland blok 26 amsterdam
Zeeburgereiland blok 26 amsterdam
Zeeburgereiland blok 26 amsterdam

Woningen

Blok 26 bestaat uit in totaal zeven gebouwen. Drie grote gebouwen staan aan het park. Langs de zijkanten van het blok liggen eengezinswoningen aan de (speel-)straat. Tussen de drie hoge gebouwen liggen twee hofjes waaraan twee portiekblokjes liggen. De scheiding tussen openbaar en privé is glashelder. Er is een openbare buitencontour van het blok, daarbinnen liggen louter privétuinen. In de tussenruimte gelegen hoven worden gebruikt voor de toegang naar de aanliggende gebouwen en tuinen. Onder de tuinen ligt een ondergrondse kelder met circa 100 parkeerplekken en de bergingen van de appartementen.

Op de begane grond aan het park liggen commerciële ruimten die grotendeels worden ingezet voor het concept “shared living environments” waarin samenleven en samen delen voor de hele wijk centraal staat.
Op de hoeken van blok 26 liggen twee terrasblokken. Alle woningen in deze gebouwen hebben een blik op het park. De verschillen in bouwmassa en architectonische uitwerking van de twee hoekblokken zijn subtiel, de gebouwen zijn duidelijk familie. Centraal in de compositie bevindt zich een hoogteaccent. Dit blok is precies 40 meter hoog ten opzichte van maaiveld (42m40 + NAP) en heeft in de hoogte een reeks setbacks om de massa te verrijken en het volume te nuanceren. Deze vertrapping is verdraaid ten opzichte van die van de hoekblokken.

Achter de eerste rij bebouwing aan het park liggen twee compacte portiekblokken en twee korte rijtjes eengezinswoningen. De portiekblokken delen een gemeenschappelijk dakterras. De eengezinswoningen hebben een grote woonlaag op de begane grond en 2 kleinere slaaplagen erboven. Ze krijgen ruime tuinen en dakterrassen op de eerste en tweede laag.

De zeven gebouwen vormen met elkaar een rijke en gelaagde compositie. De vrolijke sculpturaliteit wordt ondersteund in de materialisatie en kleurkeuze. De kozijnkleuren variëren per gebouw in verschillende nuance geanodiseerd aluminium. De balkonhekken worden balusterloos uitgevoerd in helder glas. Zes van de zeven gebouwen zijn gemetseld met een gelijk mengsel stenen in genuanceerde kleuren op basis van geel. De stenen staan verticaal in stapelverband. De grote hoekgebouwen hebben een meanderende wit-betonnen lijst rond de ramen (verschillend in beide gebouwen ) en de balkongevels zijn geheel in uitgevoerd in licht beton. De kleinere gebouwen worden gelijkaardig gemetseld, zonder het betonaccent.

Het centrale gebouw heeft kenmerkende banden van witte beton met bamboemotief, zodat naden wegvallen en de structuur een prachtig beeld geeft in strijklicht. Het gebouw wordt opgetrokken uit een witte steen met roze en rode accenten. Het ensemble is een spannende toevoeging op buurblok “Smiley” en de andere gebouwen in de Sportheldenbuurt.

Blok 26 heeft een zeer gevarieerd aanbod van woningen. In de hoogbouw zitten gezinswoningen in één en in twee woonlagen. Ze worden afgewisseld met appartementen voor empty-nesters of andere kleinere huishoudens. Op de onderste lagen komen studio’s waarin starters een prettig eerste thuis kunnen vinden. In de laagbouw zitten gezinswoningen met tuin kleine appartementen met gedeeld dakterras. Met louter goede woningen in allerlei categorieën en wordt blok 26 een thuis voor Amsterdammers met heel verschillende woonwensen.

Bron: architectenbureau Arons & Gelauff

bouwcombinatie zeeburgereiland vof