Jan Steenstraat – Alkmaar

Jan Steenstraat Alkmaar Impressie - projecten
Jan Steenstraat Impressie

Parkeergarage

Aan de Jan Steenstraat in het geliefde Rembrandtkwartier worden 20 luxe appartementen en 1 vrijstaande woning gerealiseerd. De woningen hebben ruime kamers met grote raampartijen en veel lichtinval, grote terrassen en eigen parkeerplaatsen in de ondergelegen garage.

Van Muijen Betonbouw is verantwoordelijk voor de ondergrondse parkeergarage tot de begane grond vloer.

Het project is vernoemd naar de landschapsschilder Salomon van Ruysdael (1600/1603 – 1670). De schilder staat vooral bekend staat om zijn rivierlandschappen. Zijn oorspronkelijke naam was De Gooyer, totdat hij en zijn broer hun naam veranderden in Ruysdael, naar een kasteel in de buurt van hun vaders geboorteplaats Blaricum.

Salomon van Ruysdael had een bijzondere band met Alkmaar. Zijn broer Pieter de Gooyer woonde er met zijn gezin. Van Ruysdael verbleef regelmatig in de stad, zeker nadat Pieter overleden was en Salomon voogd werd over diens kinderen. Van Ruysdael maakte minstens veertien schilderijen van Alkmaar, met de Grote of Sint-Laurenskerk steeds herkenbaar in beeld. Al deze schilderijen zijn grotendeels onderdeel van buitenlandse of privécollecties. Het Stedelijk Museum Alkmaar kon in 2017 het vroegste van die veertien stadsgezichten verwerven. Gemaakt in 1644.