De Leidse Schans (Yours) - Leiden

Yours Blok A Leiden projecten
yours leiden

Nieuwbouw

Van Muijen Betonbouw bouwt in opdracht van Vorm Bouw en Ballast Nedam mee aan blok A. Blok A bestaat uit 424 startersappartementen, 197 studentenwoningen en een parkeergarage. Alle woningen worden gasloos uitgevoerd. Van Muijen is verantwoordelijk voor de onder- en bovenbouw. Vanaf de begane grond en de 1e verdieping zal gebouwd worden met wand-breedplaten. De 2e tot en met de 17e verdieping bestaan uit tunnelwerkzaamheden.

De Leidse Schans omvat de gefaseerde ontwikkeling, realisatie en exploitatie van circa 1900 studentenwoningen. Ook worden er andere voorzieningen gerealiseerd, zoals circa 1100m2 aan commerciële ruimten en circa 200 starterswoningen. De Leidse Schans wordt een eigentijdse stadswijk met een drietal hoogbouwelementen. Beeldbepalend voor de wijk is de openbare ruimte in het midden, ontworpen als een gebied dat alle gebouwen bindt en ondanks de hoge woningdichtheid veel ruimte voor interactie en ontmoetingsmogelijkheden biedt. De openbare ruimte in dat middengebied zal autovrij worden met een parkachtige, groene aanleg. De gebouwen hebben een grote verscheidenheid en variëteit in hoogte, breedte, indeling en vormgeving.

In het zuiden opent het park zich naar het kanaal en geeft doorzichten naar park Cronesteijn. Met de nieuwe openbare ruimte draagt Lammenschanspark bij aan de compensatie van het tekort aan wijkgroen in Lammenschansdriehoek, zoals die is genoemd in de Structuurvisie Leiden 2025. De noordelijk gelegen bouwblokken bieden ruimte voor ca. 1800 grotendeels zelfstandige studentenwoningen. Onder de studentenwoningen, in de plint van de noordelijke bouwvelden bevinden zich commerciële voorzieningen, zoals een wasserette of café. In het zuidelijk deel van het plangebied bevinden zich de reguliere koop- en huurappartementen.
In het noordelijke blok aan de zijde van de Lammenschansweg (blok A) is ruimte gereserveerd voor een vestiging van het City Living-concept of een ander studentenhotel. City Living richt zich op het aanbieden van een uniek soort gemeubileerde studentenaccommodatie. De accommodaties van City Living zijn gericht op veelal internationale studenten die slechts kort (tot ca 10 maanden) in Leiden blijven. De student is daarbij van alle gemakken voorzien, zoals bijvoorbeeld een schoonmaakservice met verhuur van linnengoed, een huismeester, gemeenschappelijke (studie)ruimten, een gym en een eetcafé. Gelet op de opzet van het concept lijkt City Living veel op een hotel, met dien verstande dat de duur van het verblijf is gekoppeld aan een inschrijving bij een universiteit, hogeschool of andere onderwijsinstellingen, en dat daarmee geborgd is dat alleen studenten en student of onderwijsinstituten gerelateerde personen in het hotel kunnen verblijven. De verblijfsduur varieert van een paar dagen tot een volledig studiejaar.

De campus (Y)ours Leiden is dé nieuwe plek voor studenten, starters en doorstromers, gunstig geleden ten zuiden van het historisch centrum en uitstekend bereikbaar per fiets, auto en openbaar vervoer. Station Leiden Lammenschans ligt op loopafstand en biedt reizigers een directe verbinding met Utrecht Centraal en Leiden Centraal. Een gemengd leefklimaat met een kwalitatief hoge uitstraling vormen de basis voor een sociaal duurzame campus, die naar verwachting in 2020 geheel zal zijn afgerond.